26 Ekim 2009 Pazartesi

Tofaş'tan Kabul Edilemez Yenilgi (Değerlendirme)


Beko Basketbol Ligi ikinci haftasında temsilcimiz Tofaş İzmir Halkapınar Spor Salonunda karşılaştığı Bornova Belediyesine trajik bir maç sonu oynayarak 75-74 mağlup oldu. Benimde haftasonu İzmirde olmam nedeniyle bu karşılaşmayı izleme imkanına sahip oldum. Öncelikle Tofaş idarecisi Ferhat (Şoför) abiye ilgisi için teşekkür ederim.

Türkiye Kupasında son saniyelerde kaybedilen mucize Karşıyaka maçını izlemeyip TBF netcasting'den takip edebilmiştik. Bu seferki mucize mağlubiyeti ise gözlerimizle görmüş olduk.

Karşılıklı basketlerle başlayan ilk periyotta Tofaş hücumda istediklerini yapamazken Bornova'nın iki ABD'lisi Kedrick Brown ve Joshua Shipp hücumdaki etkin oyunlarıyla ilk 10 dakika sonunda takımlarının 16-11 önde olmasını sağladı. İkinci periyot maça yedek başlayan Can Altıntığ ve İlkan Karaman'ın katkılarıyla toparlanan Tofaş maçta dengeyi kurdu ve ilk yarıyı 32-31 önde kapatmasını bildi. Özellikle İlkan Karaman hücumda yüksek yüzdeyle oynarken Denisonla birlikte pota altında iyi işler yaptı. Lamar Butler ilk yarıda pek ortalarda gözükmezken, İzmir altyapısından yetişen Mehmet Yağmur yaptığı top kayıpları ve etkisiz savunmayla beklenin çok altındaydı.

Üçüncü ve dördüncü periyotlarda ikinci periyotun yıldızı İlkan Karaman'ı (10 dakikada 5/7 saha içi yüzdesiyle 11 sayı, 4 rib, 1 top çalma)  hiç oynatmayan Nihat İziç pota altında Nezih, Kolariç ve Denison üçlüsünü kullanmayı tercih etti. Lamar Butler'ın hücumda kıpırdanması ile Cihad Şahin ve Nezih'in sayılarıyla bir anda öne fırlayan Tofaş bir ara 10 sayıya kadar açmasını bildi. Üçüncü periyot 55-51 Tofaş üstünlüğüyle geçilirken son periyot öncesi tüm ibreler Tofaş galibiyetini işaret ediyordu.

Nitekim 4. periyotta beklenildiği gibi Tofaş üstünlüğüyle başladı. Hücumda istediklerini yapamayan Bornova kolay top kayıpları yaparken Tofaşın sert savunması dikkat çekiciydi. Pota altında Kolariç ve Denison ile skor bulan Tofaş savunmasıyla da rakibi uyuttu ve son iki dakikaya 70-59 önde girdi. Bana göre maçın kırılma anıda burada yaşandı. 11 sayı ile öndeyken hücum yapan Tofaş hücumda istediğini yapamasada akabinde gelen hücum ribaundu ile bir şans daha yakaladı. Ama burada da Butler süreyi eritmek yerine acele bir üç sayı deneyince (top çembere dahi değmedi) bir an içimden eyvah sesleri yükseldi. Dönen topta basket faul bulan Bornova farkı 8 sayıya indirince bir anda takım ve taraftar havaya girdi. Cihad Şahin ile topu pota altından oyuna sokamayan Tofaş birde üçlük yiyince bir anda fark 5 sayıya indi. Bu anda İziç'in molası geldi. Molada takım kendine gelmiştir süreyi eritseler yeter diye düşünürken İziç'in takımı mola sonrası topu kenardan yine Cihadla topu oyuna sokamama başarısı gösterdi. İyice morallenen Bornova bir anda canlanırken Tofaş faullerden gelen iki sayıyla farkı 7 sayıya çıkararak son dakikaya 72-65 önde girdi. Sonraki hücumda Shipp ile çabuk bir üçlük bulan Bornova (zor bir toptu gerçekten) farkı 4 sayıya indirerek iyiden iyiye Tofaşı strese soktu. Cihad-Mehmet Yağmur ikilisinden gelen ortak top kaybı sonrası hücumdan sayı bulamayan Bornova taktik faullere yöneldi.Cihadın 1/2 serbest atışları ile fark yeniden 5 olurken hücumda yine bir el üstü üçlük bulan Bornova farkı 2 sayıya indirdi. Bu sefer günün kötü isimlerinden Mehmet Yağmur taktik faullerden 1/2 bularak farkı 3'e çıkardı. Bu andan sonra Bornova hücumunda Cihad Şahin'e çalınan sportmenlik dışı faul oldukça ağır bir karardı. Sportmenlik dışı faulden 1/2 ile tek sayı çıkaran Bornova yaptığı hücumda (Tofaşın savunmadaki ikramıda dikkat çekici) Çağdaş Erdoğan ile üç sayıyıda bulunca 7 saniye kala 75-74 öne geçti. Mola sonrası Butler'ın son topu kullanması beklenirken o topu Mehmet Yağmura verdi ve Mehmetin zorlama turnikesi isabetli olmayınca Tofaş yine bir İzmir takımına mucizevi bir maç daha kaybetmiş oldu. Ben son periyotu bu kadar detaylı anlattım üşenmeyip okurmusunuz bilmem ama basketligi.com'da bu maçın ve Reno maçının son dakikalarının videosunu izleyebilirsiniz. 

İki senedir kadronun büyük çoğunluğunu koruyarak bir sistem oturtmaya çalışılan Tofaşta Türkiye Kupasındaki Karşıyaka yenilgisinin bir tesadüf olamdığını ve Nihat İziç'in oyuncuların saha içindeki acemiliklerini gideremediğini çok net görüyoruz. Birbirine denk takımların olduğu bu ligde daha bir çok maçın bu şekilde son dakikalara kalacağını düşünürsek Tofaş'ın daha çok zorlanacağını düşünebiliriz. Mehmet Yağmur'un adaptasyon sürecini henüz atlatamadığı bir gerçek. Rotasyonda da Nihat Hoca'nın adaletli olduğunu düşünmüyorum. Kolariç'in 32 dakika oyunda kaldığı bir maçta İlkan'ın sadece 10 dakika süre alması kabul edilebilir değil. %57 ile serbest atış atıp 23 top kaybıyla deplasmandan galibiyet çıkarmak çok çok zor.

Bornova için bir kaç kelam etmek gerekirse Teknosa Türkiye Kupasında oynanan maçlar onları yanıltmamalı. Özellikle üst düzey yabancı oyuncularıyla çok can yakacakları maçlar olabilir ama hedefleri ligde kalmak olmalı. Maç girişinde dağıtılan Bornova gazetesinde şampiyonluk yarışından falan bahsetmişler ama Aclan Kavasoğlu'nun daha gerçekçi hedefleri olduğundan eminim. Umutcan'ın da iyileşmesi ile yerli rotasyonu daha da genişleyecektir. Seyirci potansiyelleri beklediğimden iyidi ama Halkapınar'ın tribünlerinin uzaklığı ve salonun büyük oluşu bir dezavantaj. Son olarak Bursalı Serdar Yavuz'u yıllanmış şarap misali yeniden izlemek keyifliydi. 

Hiç yorum yok: