11 Ocak 2010 Pazartesi

All Star'a Dair


Malumunuz dün Beko Basketbol Ligi All-Star heyecanı vardı. İzledim mi? Hayır
Gece Skytürkte özetine şöyle bir bakayım dedim, iki takımın formaları gözümü yordu dayanamayıp kapattım.
İnternetten biraz yorumları okudum ki iyikide izlememişim. Pazar günümü evimde sinir harbi yaşayarak geçirmemiş oldum. Müsabakalara büyük heyecan katacağını düşündüğüm Kinsey ile birlikte Preldziç son gece yan çizmiş. Onların yerine idareten birileri konulmuş. Üçlük yarışmasında 3 isim finale kalırken smaç yarışmasında iki isim finale kalmış (Bu nasıl bir uygulamaysa).
Engin Atsür toplamda Baron ve Toolson'un ardında kalsa da üçüncü olarak finale kaldığı üçlük yarışmasında şampiyonluğu kucaklamış. Gelelim smaç yarışmasına, burda da Sinan Güler ve Brandon Bowman ikilisi finale kalmış ama finaldeki üst üste başarısız smaçların ardından düz bir smaçla yarışmayı bitiren Sinan Güler (jürininde kıyaklarıya beraber) kapmış birinciliği. Sinanı tebrik ediyorum, bundan sonra all star smaç yarışmasında görmeyiz artık kendisini.
İşkembe-i kübradan sallama diyorsunuz ama yaşanılanları o kadar güzel canlandırıyorumki kafamda sanki canlı canlı izlemiş gibiyim bu rezaleti. Neyse az çok tahmin ediyordum zaten böyle bir organizasyon olacağını. Federason kendin çal kendin oyna misali bu senede bir all starı tamamlamış oldu (24 Ocak'ta Bayanların All Star'ı var). Yazımın başına dünkü organizasyondan güzel bir resim koyayım dedim ama araki bulasın. Federasyonun resmi sitesinde üç tane 180*180 çözünürlükte resim var. haber sitelerindekilerde ondan aşağı kalır değil. Organizasyonun üstünden bir gün geçti ama bir tane bile fotoğraf albümü yok (sene 2010). 5 gün geçince koyacaktır eminim TBF yetkilileri. Evet Hıncal Uluçvari huysuz ihtiyar tadında bir yazı yazmama vesile olan TBF ilgililerine buradan sevgilerimi gönderiyorum.
Son olarak Kayseri ile ilgili bir kaç kelam edelim. Gayet güzel bir salonları olduğunu biliyoruz (Geçen sene bayanlar Türkiye Kupası finalinde izlemiştik). Geçtiğimiz yıllarda Kayseri Meysu ile Avrupa Kupalarına katılan hatta üst turları kovalayan bir takımları vardı. Ama Meysu'nun çekilmesiyle beraber potalardan da kopmaları bir oldu. Bayanlar Liginde Panküp Kayseri ile varlıklarını sürdürüyorlar. Bu organizasyon sonucu inşallah başka sponsorlarda çıkarıp yeniden erkek basketbolunda bir çıkış yakalarlar.

Gelelim yazımızın bilgi pasajı kısmına. TBL'de All Star 2004 yılından itibaren yapılıyor. Son 4 yıldır da Beko All Star adında düzenleniyor. Wiki dahil bir çok kaynakta bu all starlar hakkında bilgi bulunabilir. 30 yaş üstünün çok net hatırlayacağı benim gibi 25-30 yaş arasının hayal meyal hatırlayacağı yıllardaki all star organizasyonumuzun adıysa Reebok All Star idi. Geçtiğimiz hafta Fanatik Basket.net'te yayınlanan bir fotoğrafla böyle bir araştırma yapma isteği uyanmıştı bende, Fanatik Basket'in nostalji haberi şurada.

Kısıtlı kaynaklardan derlediğim bilgilere göre 90'lı yıllarda 7 sezon üst üste All Star organizasyonu düzenlenmiş. Bu organizasyonlar nba'deki gibi cumartesi-pazar günlerine yayılmış ve Reebok-Shell sponsorluğunda yapılmıştı. Reebok'un Turgay Demirel ile ticari ilişkisini biliyoruz ama Shell ne alaka bilmiyorum doğrusu.


10 Şubat 1990 - 1. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Bu organizasyon ile ilgili elimdeki bilgiler oldukça kısıtlı. O yıllarda smaç yarışması yerli ve yabancı oyuncular olmak üzere ikiye ayrılırken; yarışması yerlilerden Beslen'li Haluk (sanırım Yıldırım), yabancılardan ise Williams (sanırım Pete) kazanmış. Türk Karması - Amerikan Karması maçını ise 118 - 97 ile Amerikalılar kazanmış. Müsabaka sonunda ise herhangi bir MVP seçimi olmamış.



24 Şubat 1991 - 1. Reebok All Star Basketbol Şöleni

İkincisi düzenlenen organizasyonda bu kez bilgiler daha net. Smaç yarışması bir önceki yılki sahiplerine gitmiş. Üçlük yarışmasını ise şimdilerin başarılı antrenörü Altar Tunçkol kazanmış. Oyunculuk yıllarında hatırladığım en büyük özelliğide sol eliyle gönderdiği üçlüklerdi zaten. Türk - Amerikan Karması yerini Avrupa - Asya karmasına bırakırken Avrupa Karması 117-112 ile kazanan taraf olmuş. Şu anda Habertürk'te yazarlık yapan Gökhan Türe organizasyonun 4 bin kişi tarafından takip edildiğini belirtsede hangi salonda oynandığı bilgisini geçmemiş haberinde. Atlanmış bir habercilik detayı doğrusu.



19 Ocak 1992 - 3. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Bu organizasyon ile ilgili bilgilerde kısıtlı. Nerede yapıldığına dair bilgi bulamadım henüz. O yıllarda smaç yapan yerli oyuncu sayısı bulmak epey zordu. Yerlilerde finali Ömer Saybir ve Cenk Renda ( gülmeyin sakın :) ) yaparken, yabancılarda ise finale çıkan isimler Cumberland ve Smith olmuş. Asya-Avrupa kapışmasını ise 117-115 ile Avrupa Karması kazanmış.




27 Aralık 1992 -
4. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Organizasyonun 4.'sü İzmirde düzenlenmiş. Yine kısıtlı bilgiler mevcut bu organizasyonla ilgili. Ama benim en çok dikkatimi çeken düzenlenen tarih oldu doğrusu. Noel'in göbeğinde yabancı oyuncuları İzmirde bir organizasyona götürmek pek kolay olmasa gerek.


24 Ocak 1994 - 5. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Benim net hatırladığım en eski organizasyon buydu. Turnuva Bursa'da gerçekleşmiş ve o yıllarda basketbolla abileri sayesinde yeni yeni tanışmaya başlamış bir ilkokul öğrencisiydim. Büyük direnişlerime rağmen salona götürülmemiş ve evde maçı izlemiştim. Salondan gelen abilerimin sarı shell şapkası hediye etmesi ile biraz olsun mutlu olabilmiştim. Çetin'in blogundaki yorum kısmında da yazmıştım orta sahadan üçlük atan bir seyirci Fiat Tipo kazanmıştı diye. Bu bilgiyide doğru hatırlıyormuşum Milliyet'in haberinde de bahsedilmiş. Reebok - Shell - Coca Cola - Tofaş Fiat. Oldukça iyi sponsorlar doğrusu. 1992'de başkanlığa gelen Turgay Demirel federasyonunun önemli bir hamlesi. Asya Karması için sonuç yine hüsran olurken, smaç yarışmasını yerlilerden Tofaşlı Nihat Mala, yabancılardan Karşıyakalı Mike Cumberland kazanmış. MVP ödülü ise ilk defa bu organizasyonda karşımıza çıkıyor ve Efes Pilsen'li Larry Richard en değerli oyuncu ödülünü kazanıyor.





8 Ocak 1995 - 6. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Organizasyon'un 6. ayağı İstanbulda düzenlenirken üç sayı yarışmasının galibi Mavi Jeans Ortaköy'den Cumberland oluyordu. Smaç yarışmasında kazananlar ise yerlilerden Efes Pilsen'li Mustafa Kemal Bitim, yabancılardan Antalyalı Afeaki. Avrupa Karması 136-129 ile yine kazanırken MVP Harun Erdenay seçilmişti. Turnuvanın bir diğer ayrıntısı ise Harun ve M.Kemal'in ödüllerini, Efes Pilsen'in de Cibona maçının gelirini kanser hastası basketbolcu Kaan Dağdelen'in tedavisi için bağışlamasıydı.


7 Ocak 1996 - 7. Reebok All Star Basketbol Şöleni

Reebok All Star'ın 7. ve son ayağı Antalya da gerçekleşmişti. Bu organizasyonla da ilgili bir kaç ayrıntıyı net hatırlıyorum. Smaç yarışmasında Conrad McRae yanan topların üzerinden bir smaca imza atmıştı. Ama kazananlar yerlilerde Meysu'lu Haluk Ayata, yabancılarda Antbirlikli Dixon olmuştu. Üç sayı yarışmasını Naumoski kazanırken, 99-99 eşitlikle biten Avrupa-Asya maçı ardından MVP Hüseyin Beşok seçilmişti. Bir diğer ayrıntıda maçın hakeminin oyun oynanırken pas alıp üçlük atması olmuştu ki çemberden dönsede fena bir şut değildi benim hatırladığım. O hakemin ismi Özcan Akkaya imiş. Maç sonu Orhun Ene'nin başı çektiği timsah yürüyüşü de hoşmuş gerçekten.



Ertesi sene ülkemizde düzenlenen Fiba Eurostar organizasyonu nedeniyle Reebok All Star düzenlenmemişti benim hatırladığım. Ondan sonraki yıllarda da Lig ve Avrupa takvimi nedeniyle 2004'e kadar bir organizasyon olmamıştı. Basket ve Fast Break dergisinin eski sayılarına da bakmam gerekli net bir şey söylemek için. Zaman içinde daha fazla bilgi ve resim elde ettikçe bu konuyu editleyeceğim. Resimler milliyet gazetesine aittir.

3 yorum:

agopist dedi ki...

Güzel olmuş. Basketbol arşivciliğimiz kısıtlı malesef. Milliyet arşiv olmasa bunları bile derlemek pek mümkün değil.

Fanatik Basket dedi ki...

çok güzel bir araştırma ve keyifli bir yazı olmuş, ellerine sağlık dostum..

Adsız dedi ki...

Eski fotoğrafları hemen vakumluyoruz :) Sağol kardeş. Ben de Bursa'lıyım bu arada. Maçlara geliyorsan görüşelim, basketbol konuşalım. Memnun olurum. İyi çalışmalar. :)