18 Ocak 2010 Pazartesi

Keyif mi Demişim?

Cuma günü h.sonu oynanacak maçlar için keyif başlığını atmıştım ama sonuçlar ve oynanan oyun pekte fazla keyifli olmadı doğrusu. Cumartesi günkü basketbol maçlarını değerlendirerek başlayalım en iyisi.

TOFAŞ - TÜRK TELEKOM : 71 - 96


Tofaş için ilk kullanılacak cümle yine evinde kazanamadılar şeklinde olur. Ciddi anlamda fobiye dönüşmek üzere içerideki maçlar. Cumartesi günü İzmirde bir görüşmeye gittiğim için bu maçı izleme şansım olmadı. Ara ara telefon ile skor aldım sadece. Tofaş'ın kötü savunması yine hortlamış durumda. Telekom maçın tüm periyotlarını önde tamamlamış (14-17, 15-20, 17-25, 25-34). Yani ilk periyottan sonra Telekom canının istediği gibi götürmüş maçı. Ribaundlardaki 43-26'lık ezici Telekom üstünlüğü en dikkat çeken istatistik. Maç boyu Telekomlu oyuncuların yaptığı 16 hücum ribaundu da kayda değer. Tofaşlı oyuncular toplamda 8 serbest atış kullanırken, Telekomda bu sayı 12 olmuş. Bu istatistik bile gösteriyor iki takımında savunmayla pek alakalarının olmadığını.

Telekom uzunlarının yüksek yüzdeli ve bol ribaundlu istatistikleri yanında Tofaşlı oyunculardan bireysel olarak öne çıkan isim 11 sayı 7 rib 2 blok ile Brandon Bowman olmuş. Ligler başladıktan sonra yapılan Bowman hamlesi Tofaş için bu sezonki en akılcı iş diyebilirim. Bowman'ın yanında en skorer isim 12 sayı 2 rib 5 asist ile Can Altıntığ olurken, genç guard Fırat Töz'ün 8 dakikada kullandığı tüm atışlarda isabet bularak 10 sayı yapması sevindirici. Mehmet Yağmur'un düşük performansı devam ettiği sürece daha çok dakika kapıp bir parlama yapabilir Fırat Töz. Mehmet Yağmur her geçen gün geriye giden bir performans çiziyor. Bir maç tamam kıpırdanmaya başladı dedikten sonra adeta yokları oynuyor. Nereye kadar bu şekilde gidecek bilemiyorum.

Telekom cephesine bakarsak, yüksek formları devam ediyor. Gayet moralliler ve önlerine geleni deviriyorlar. Yabancı tercihlerini şahsen çok beğenmesemde, geniş ve alternatifli bir kadroları var. Ligin geri kalan kısmı için Beşiktaştaki para krizi kısa sürede çözülmezse 4. sırayı kapacaklarını ve kolay kolay ilk 4 dışına çıkmayacaklarını düşünüyorum.

Tofaş Perşembe akşamı parasız ve moralsiz Beşiktaş Cola Turka deplasmanına çıkıyor. Hemen ardından Aliağa Petkim deplasmanı ile 2. yarının açılış maçını yapıyor. Bursada oynanacak 3 hedef maç (Bornova - Renault - Kepez) öncesi yapılacak 2 deplasmandan yine sürpriz yapabileceklermi göreceğiz. Oldukça dengeli giden bu ligde şu 5 maç Tofaş'ın ligin son haftalarını nasıl geçireceği açısından belirleyici olacaktır.


BANVİT - OYAK RENAULT : 68 - 61


2 hafta önce Bursa'da Erdemir'e karşı ortalarda görünmeyen Renault mücadelesi bu sefer Bandırma'da ortaya çıkmış. Joshua Heytvelt ve Olu Famutimi ile güçlü rakibine son dakikalara kadar kafa tutumuş Renault. Banvit'in daha geniş rotasyonla oynadığını düşünürsek son periyotta Renault'a oranla daha fazla ayakta kalabilmesi de çok şaşırtıcı değil aslında. Renault Banvit deplasmanı ile oldukça zorlu bir seriye girdi. Sırasıyla Çarşamba akşamı Fenerbahçe Ülker'i, Cumartesi günü Galatasaray Cafe Crown'u konuk edecekler. Ardından Pınar Karşıyaka deplasmanı var ki hiç te kolay bir maç olmayacak Renault için. Bu seriden bir galibiyet çıkarabileceklermi yoksa alttan gelen Mersin, Kepez, Galatasaray gibi takımların da altına düşeceklermi göreceğiz. Hükmen kazanılan Galatasaray Cafe Crown maçı olmasaydı takım 4 galibiyetle Mersin ve Kepez'in yanında olacaktı ki oldukça can sıkıcı bir durum bu.

Banvit maçına yeniden dönersek, TBF'nin All Star organizasyonu için düşünmediği iki isim Joshua Heytvelt ve Olu Famutimi nazire yaparcasına istikrarlı performanslarına devam ediyorlar. Özellikle Heytvelt Bandırmada sapıtmış; 19 sayı 24 rib (10'u hücum) 2 top çalma 3 blok. Chuck Davis ve Lance Williams'a adeta tek başına meydan okumuş. Onun yanında Famutimi'nin 22 sayı 7 rib 3 asist 2 top çalma 1 blokluk performansıda alkışı hak etmiş. Keşke imkanım olsaydı da şu maçı yerinde izleyebilseydim. Renault'un 61 sayısının 41'i bu ikiliden gelmiş, Wink Adams'ı da dahil ettikmi yerlilerin tamamı maç boyu toplamda 12 sayı 12 ribaund yapabilmiş. Yabancılar için söyleyeceğimiz övgü dolu sözleri malesef yerliler hak etmiyor. Zaten Renault'un en zayıf noktasıda yerlilerden aldığı kısıtlı katkı. Ahmet Erdoğan ligin başındaki formundan epey uzak, aynı şeyleri Nedim Dal içinde söyleyebiliriz. Ufuk Kaçar sakatlıktan dönsede pek bir varlık ortaya koyamadı. Diğer pivot Mutlu Demir bir var bir yok. Alpaslan, Tufan ve Oğuz'un tamamladığı bench oyuncularından ise bahsetmeye gerek duymuyorum.


YENİ NESİL - FİNALSPOR : 76 - 85

Mustafa Güçyetmez ve Chris Agwumaro takviyeleri ile toparlanan Finalspor deplasmanda Yeni Nesil'i geçerek çıkışını sürdürdü. Nitekim Mustafa 23, Chris 18 sayı ile en skorer isimler olmuşlar. Burçin Badem yönetiminde Yeni Nesil ligin dibine demir atarken, Final ise yeniden play-off potasına girdi. Takımların birbirine bu kadar yakın olduğu bir ligde üst üste alınan iki galibiyetin ne kadar önemli olduğunu tekrar gördük. Önümüzdeki Cuma 3. sıradaki Selçuk Üniversitesi Bursaya konuk olacak ki Final'in form durumunu düşünürsek epey çatırtı bir maç olacak diyebiliriz.

Kapanışı pazar günkü Bursaspor maçı ile yapalım.


DENİZLİSPOR - BURSASPOR : 1 - 1



Pazar gününü dönüş yolunda geçirdiğim için bu maçın son 15-20 dakikasına yetişebildim. Doğrusu maç boyu pekte fazla birşey ortaya koymamışız yine. Kupada gruptan çıkma şansı son maçta içerideki Sivas maçına kaldı. Denizli'nin son hafta muhtemel bir Tarsus galibiyetini hesaba katarsak son haftaki bu maç tam bir final olacak iki takım içinde. Sivas ve Denizli'nin ligdeki durumları ortadayken kupada bu kadar ısrarcı olacaklarını düşünmüyordum doğrusu. Kupanın fikstürde lig öncesi hazırlık gibi düşünülmesi ve bu takımların ayaklarına gelen çeyrek final fırsatını tepmek istememeleri gayet normal. Son 20 dakika ve özet görüntülerden en çok dikkat çeken Ivankov'un yedeği Yavuz'un güven veren performansı diyebilirim. Ertuğrul Sağlam'ın ikinci yarı başlarken Turgay - Ömer Erdoğan değişikliği ile Zapo'yu sağ beke çekmesi, Batalla'nın 90 dakika forma giymesi maç adına diğer dikkat çeken ayrıntılardı.

Hiç yorum yok: