15 Kasım 2009 Pazar

14 Kasım Cumartesi Maç Sonuçları - Değerlendirme

Beko Basketbol liginde dün oynanan karşılaşmalarda iki temsilcimiz Tofaş ve Oyak Renault haftayı mağlubiyetle kapadılar. Tofaş evinde ağırladığı Erdemir'e 88-80 kaybederken özellikle savunmada yokları oynadı. Oyak Renault ise deplasmanda Antalya BB ile karşılaşırken son çeyrekteki kötü performans deplasmanda alınacak bir galibiyete engel oldu. İkinci ligdeki temsilcimiz Finalspor ise İstanbul BB deplasmanından galibiyet çıkararak ilk deplasman galibiyetine kavuştu.

Tofaş - Erdemir : 80-88
Antalya B.B. - Oyak Renault : 77-69

İstanbul B.B. - Finalspor : 77-96


TOFAŞ - ERDEMİR (Değerlendirme)


İlk değerlendirmemizi Tofaş ile yapalım. Karşılaşmada Tofaşın yeni transfer Bowman forma giymezken Tofaşın yaptığı kötü savunma böyle bir sonuç ortaya çıkardı. Evindeki maçta 4 çeyrekte de 20+ sayı yiyen bir takımın o maçı kazanması ufak çapta mucizelere bağlıydı zaten. Rakip takımda Hakan Köseoğlu ilk dakikalardan itibaren Tofaş savunmasını tabiri caizse yerle bir etti. Özellikle Mehmet Yağmur ve Lamar Butler Hakan karşısında zor anlar yaşadı. Maçta ilk 2 çeyrek başabaş geçerken Erdemir'in yüksek yüzdeli oyunu onları maçtan koparmadı. Üçüncü çeyreğin başlamasıyla Erdemir Tofaş'ın kötü savunmasını iyi değerlendirdi ve bir anda 10 sayı farka çıkıverdi (40-50). Bu anda Nihat İziç'in kenarda çırpınışları Tofaşlı oyuncuları canlandırmaya yetmedi maalesef. Öyleki bi ara alan savunması bile denedi İziç'in takımı ama yinede Tofaş üstündeki ölü toprağını atamadı. Bu devrede Ahmet Çakı Hakan Köseoğlunu dinlendirirken topu getirme görevini Nathan Funk'a verdi. Belki bu anda uygulanacak bir baskı Tofaş için rakip takımı yakalamak adına önemli bir hamle olabilirdi ama Nihat İziç bunu düşünmedi. Son periyota Erdemir yine iyi başlayıp bir ara 16 sayı farkla öne geçsede Can Altıntığ önderliğinde canlanan Tofaş son 2 dakika içinde farkı 6 sayıya kadar indirmeyi başardı. Ancak Hakanın etkili asistleri ve Erkan Veyseloğlu'nun öldürücü üçlüğü (75-84) Tofaşa darbeyi vurdu. Yinede son dakika içinde Tofaş 6 sayı farka indirsede kısalarının kötü yüzdeleri bir sürpriz yaşanmasına engel oldu.
Tofaşta Sean Denison sahada kaldığı 26 dakikada 7/11 isabetle 18 sayı üreterek takımın en skoreri oldu. Diğer Amerikalı Lamar Butler yine hayal kırıklığı yaratırken üç sayı çizgisinin gerisinden 0/6 ile oynadı. Cihad Şahin özellikle ilk yarıda iyi bir maç çıkarttı ve 11 sayısının yanına 5 asist koydu. Diğer uzunlardan Kolariç erken faul problemi nedeniyle bir türlü maça etki edemezken genç yetenek İlkan Karamanda etkisiz bir oyun sergiledi. Mehmet Yağmur 10 sayı üretmesine karşın özellikle kötü savunmasıyla yine hayal kırıklığı yarattı. Tecrübeli oyuncu Nezih 13 dakika süre almasına rağmen pota altına kattığı enerji ile 9 sayı 4 rib. üretti.
Konuk takım Erdemir fikstür dezavantajı ile başladığı ligde üst üste 2 galibiyet alarak tırmanışını sürdüreceğini gösterdi. Zaten bütçe olarak iki takım arasında oldukça ciddi fark var. Hakan Köseoğlu karşısında Butler ve M.Yağmur gibi iki çıtırı bulunca istediği gibi bir maç çıkarttı. Hakan 36 dakika sahada kalırken 5/8 isabetle 16 sayı 8 asist 3 ribaundluk bir oyun ortaya koydu. Ramel Curry de kritik anlarda soktuğu şutlarla ona eşlik etti.
İstatistiklere baktığımızda Tofaş %21 (4/19) ile üçlük atarken Erdemir %56 (9/16) üç sayı yüzdesi tutturmayı başardı. Ribaundlarda da konuk ekibin 33-22lik üstünlüğü göze çarparken top kaybı 11-18 ve top çalmadaki 9-3 oranlar Tofaşın Erdemiri yakalaması için yeterli olmadı.



ANTALYA B.B. - OYAK RENAULT (DEĞERLENDİRME)

Beko Basketbol ligindeki diğer temsilcimiz Oyak Renaultta Tofaş gibi haftayı yenilgiyle kapadı. Ligdeki konumu itibarı ile kendisiyle benzer bir grafik çizen güney ekibi karşısında alınacak bir galibiyet Renault için çok anlamlı olacaktı. İlk iki çeyrek Antalya üstün görünsede fark 10 sayı barajını hiç aşmamış. Üçüncü çeyrekle birlikte Renault'un sert savunması karşısında zorlanan Antalya sadece 13 sayı bulabilmiş ve son çeyreği deplasman takımı üstün girmiş (46-47). Sanıyorum Renaultun kısıtlı rotasyonuyla beraber son çeyrekteki bir anlık oyundan düşme maçı ev sahibinin kazanması için yeterli olmuş.
Renaultta Ahmet Erdoğan'ın 39 dakikada 14 sayı 6 rib. 6 asistlik performansı galibiyete yeterli olmazken Kanadalı forvet Olu Famutimi tam 40 dakika sahada kalmış. Famutimi bu 40 dakika içinde de 22 sayı 4 rib. 2 top çalma ile etkili bir maç çıkarmış. Bu sezonun başarılı isimlerinden Nedim Dal'ın 0/6 iki sayı isabetiyle oynaması Renault için önemli bir handikap.
Ev sahibi Antalyada ise skor yüküne bir çok oyuncu katkı göstersede Aaron Jackson'un 17 sayı 6 rib ve James Thompson'un 14 sayısı dikkat çekici.
Takımların toplam istatistiklerinde ise en çok göze çarpan Renault'un 3 top çalma ve 17 top kaybıyla oynaması. Renault'un maç boyu 10 serbest atış kaçırması da (14/24) yenilgi için önemli bir etken olmuş.


İSTANBUL B.B. - FİNALSPOR


İkinci ligdeki temsilcimiz Finalspor ise deplasmanda İstanbul B.B.'ni 26 sayı farkla mağlup ederek yükselişini sürdürdü. Amerikalı oyuncu Cortney 11/12 saha içi isabetiyle 25 sayı 10 rib. ile maçın en skoreri olmuş. Tecrübeli guard Güven Esmer de 17 sayı ile ona eşlik etmiş. Finalspor bu galibiyetle 5. sıraya kadar yükseldi, takımımız önümüzdeki hafta 2 galibiyetli Pertevniyali Bursada ağırlayacak.

Hiç yorum yok: