20 Aralık 2009 Pazar

Cumartesi Sonuçları

Dün basketbol gündemimiz yoğundu. Cuma akşamki Beşiktaş galibyetinin verdiği sarhoşluktan pek farkına varamadık aslında bu yoğunluğun. Kazanan Renault ile başlayalım.

OYAK RENAULT - BORNOVA : 85-82 (UZ)

Yani öyle bir maç kaçırdım ki kafamı duvarlara vuruyorum desem yeridir. Bir Cumartesi maçı asalım dedik o maçta uzatmaya gitmiş. Renault'un artık galip gelmesi gerekiyordu ve zorda olsa bu hafta kazandılar. Efes maçı öncesi büyük bir rahatlama olmuştur eminim herkeste. Eğer kazanamasalar, muhtemel bir Efes yenilgisiyle üst üste 7 maç kaybedilmiş olacaktı ve buda büyük bir sıkıntı yaratırdı. İlk yarının bir kısmını TBF canlı anlatımdan takip etme şansım oldu.
Renault oldukça iyi başlamıştı, ikinci periyotta 14-15 civarı bir farkıda gördük. İlk devre sonucu 45-35'le geçilirken üçüncü periyotta Bornova ilk yarının suskun ismi Shipp ile yavaş yavaş yakalamaya başlamış. Öyleki çeyrek sonunda da 3 sayılık farkla öne geçmiş Bornova 57-60. Bu periyottaki 25-12'likskor Renault açısından düşündürücü.
Son periyotta Renault'ta Famutimi ve Wink Adams kıpırdanırken Bornovada Shipp - Brown ikilisi atmaya devam etmiş. Son dakikaların ayrıntılı bir özetini bulamadım doğrusu nasıl geçtiği hakkında bir fikrim yok. Uzatmalarda savunmalar konuşmuş, son 10 saniyeye 82-82 ile girilsede Ahmet Erdoğan'ın kritik fauller sokmasıyla beraber Renault kendisi için hayati bir galibiyeti kapmış.
Renault'ta Joshua Heytvelt 44:56 dakika sahada kalmış ve 11/18 saha içi isabetiyle 27 sayı 12 rib. 2 blokluk bir maç çıkarmış. Son üç maçtaki ortalaması 25 sayı 10.3 rib. 2 blok. Savunmada çok fazla sert olmadığı düşünülsede maçın tamamına yakınında sahada kaldığını da unutmamak gerekir. Gücünü biraz daha ekonomik kullanma şansı olsa eminim savunmasıda daha iyi olacaktır. Olu Famutimi de 43:43 ile Heytveltle birlikte sanırım kariyer rekorunu kırmıştır. Düşük bir yüzdeyle oynasada 13 sayı 12 rib. 2 asist 3 top çalma ile bitirmiş maçı. Ahmet Erdoğan 14 sayı 7 rib. 6 asist 2 top çalma ile bu sezonki istikrarlı çizgisini devam ettirmiş. Bir başka istikrarlı olduğu istatistik olan top kayıplarında da 7 top kaybı ile bu sezonki en yüksek sayıya ulaşmış. Ligdeki top kaybı ortalaması da 4. Ufuk Kaçar 11 dakika süre bulabildiği maçta istatistik hanesine sadece 1 asist 1 top çalma 3 top kaybı yazdırabilmiş. Sakatlığını ne derece atlattı bilmiyorum ama artık daha fazla oyunun içinde olması şart.
Bornova Belediyesinde Kedrick Brown 45 dakikanın tamamında oynamış, sanıyorum buda onun kariyer rekorudur. Bu süre zarfında 22 sayı 9 rib. yapmış. Diğer etkili isim Joshua Shipp 42 dakikada 22 sayı 7 rib. 4 top çalma ile Kedrick Brown'a eşlik etmiş. Bu ikili üç sayı çizgisinin gerisinden toplamda 4/16 oynaması Bornova adına negatif bir durum olmuş.




EFES PİLSEN - TOFAŞ : 86-56

Bir zamanlar derbi havasında geçerdi bu takımların maçları, umarım önümüzdeki yıllarda yine bu havayı yakalarız. Tofaş'ın bu tip hedefleri olmayan maçlarda çok istekli olmadığı bir gerçek. Gemlikteki Fenerbahçe maçında da ortaya pek fazla bir şey koymamışlardı. Hoş dünkü maçta Lamar Butler ve Can Altıntığ ufak sakatlıkları nedeniyle süre almamışlar. Aynı şekilde Denison'u da çok fazla riske etmemiş Nihat İziç. 3 gün sonra Darüşşafaka (D) ve ardından Antalya BŞB ile oynanacak maçlar Tofaş için ligin bundan sonraki kısmındaki hedefler açısından büyük önem taşıyor.
Maç için birşeyler yazarsak ilk iki periyot Tofaş rakibiyle başabaş oynamaya çalıştıysa da ikinci periyottaki 21-12 ve üçüncü periyottaki 28-9'luk skorlar maçın antreman havasında geçmesine neden olmuş. Tofaşta son iki karşılaşmada süre bulamayan İlkan Karaman bu maçla birlikte yine süre almaya başladı. Bu sezon hiç forma şansı bulamayan Onat Akış 23 dakika, yine pek fazla süre alamayan Melih Sevda da 23 dakika ile bu sezonki en yüksek dakikalarını almış Efes karşısında. Fırat Töz'ün de bu isimlerle beraber 14 dakika ile sezonun en yüksek dakikasını aldığını belirtelim. Tofaş ta hiç bir oyuncu skorda çift hanelere ulaşamazken Brandon Bowman, Cihad Şahin ve İlkan Karaman 9 sayı ile en skorer isimler olmuşlar. Nihat İziç kadroda pek fazla süre veremediği oyuncuları oynatmak istemiş bu karşılaşmada.
Efes Pilsen tarafında ise maç adına en çok dikkat çeken Dusan Cantekin'in performansı. Genç oyuncu geçen haftaki Bornova maçının ardından 19 dakika sahada kalırken 5/6 isabetle 11 sayı 7 rib. ile sakatlığını büyük oranda atlattığını göstermiş. Efes Pilsen zaten Fenerbahçe Ülker ile bu ligin en çok yatırım yapan ve en güçlü ekibi. Onlar için hedef olan Euroligde işler pek iyi gitmesede ligde tek mağlubiyetle yollarına devam ediyorlar. Hoş ligde 9/10 yapsalarda Euroligde gruptan çıkamadıkları takdirde Ergin Ataman'ın koltuğunun iyiden iyiye sallanacağı aşikar. 10 gün sonraki Olympiakos maçı Efes için bu sezonun kilit maçlarından biri olacak. Ligde ne kadar iyi gitselerde orada alınacak bir yenilgi Efes cephesinde büyük hayal kırıklığı yaratacaktır.

FİNALSPOR - ORMAN GENÇLİK : 55-72

Bu takıma ne oldu bilemiyorum üst üste 4. kayıpları oldu bu. Bu hafta kaybederkende umut vermediler. Bu tip maçları kaybettikleri takdirde play-off hedefinden de kopacaklar. Şu anda 4 takım aynı puandalar ve Ormanspor (7), Finalspor (8), İstanbul BŞB(9), Pertevniyal (10) şeklinde averaj sıralamaları. Üstteki gruptan kopmamak için önümüzdeki hafta lig sonuncusu Düzceden mutlaka galibiyet çıkarmaları gerekiyor.

Hiç yorum yok: