27 Aralık 2009 Pazar

TOFAŞ - ANTALYA BŞB (Maç Yazısı)


TOFAŞ - ANTALYA BŞB : 59- 65

Tofaş açısından ligin ilk yarısındaki maçları açısından en hedef maç bu maçtı bence. Eğer ki bir galibiyet alınabilmiş olunsaydı ligin bundan sonrası için play-off savaşında var olan bir Tofaş olacaktı. Elbette bu mağlubiyetle Tofaş hedeften tamamen kopmadı ama ligin bundan sonrası için hedefler küçüldü denebilir. Artık hedef mümkün olduğunca üst sıralarda kalabilmek olacaktır.

Maça Tofaş iyi savunma yaparak başladı ve bir anda 8-2 öne fırladı, periyodun son 5 dakikasında Antalya dengeyi sağladı ve ilk periyodu 18-17 deplasman takımı önde tamamladı. İkinci periyot ise tam bir Tofaş fırtınası vardı. Savunmayı oldukça sert tutan ekibimiz 10 dakika boyunca rakibine sadece 9 sayı imkanı tanıdı ve soyunma odasına 36-27 önde gitti. İlk yarı itibarı ile Tofaş özlenen savunmasını sahaya yansıtırken hücumda yüzdeli oynamasada fast breaklerle etkili oldu.

İkinci yarı ise adeta herşey tersine döndü. Antalya ekibinde Brian Greene hücumda ve ribaundlardaki performansıyla tek başına takımını oyuna ortak etti diyebiliriz. Tabi bunda Tofaş'ın alan savunmasına karşı hücumdaki kötü oyunuda eklenebilir. Tofaş 5,5 dakikalık sürede sadece 2 sayı bulabilirken Greene'in yanına Umut Yenice ve James Thompson'da eklenince deplasman takımı son periyoda 45-47 önde girdi.

Son çeyrekte yine Tofaş durgun başlayıp Antalya Greene - Thompson ikilisi ile etkili olmaya devam etti ve fark bir anda çift hanelere çıktı 45-55. Nihat İziç maç boyu hiç oynatmadığı Marko Kolariç ve Melih Sevdaya bu anlarda süre verirken adeta Tanjeviç'ten esintiler sundu. Seyircinin de desteğiyle Tofaş rakibine yaklaştıysa da maçı kazandıracak son hamlelerde yapılan basit hatalar Antalya BŞB'nin galibiyetini ilan etmesine neden oldu. Özellikle Lamar Butler'ın hızlı hücumda kaptırdığı top ve düşük yüzdeyle oynadığı son dakikalardaki performansı başabaş giden bu maçta Tofaş adına maçın kaybedilmesine önemli etkenler oldu.

Bireysel istatistiklerde en skorer oyuncu 14 sayıyla Brandon Bowman olurken Amerikalı oyuncu 9'da ribaund aldı. Üçüncü periyotta fiziksel olarak oyundan düşen Bowman maç boyu tam 8 top kaybı yaptı. Diğer Amerikalı Lamar Butler 11 sayı üretsede yine düşek bir yüzdeyle oynadı 4/12. Tofaşta hücum anlamında bireysel olarak hiçbir oyuncu göze batan bir performans ortaya koyamazken guardların alan savunmasına karşı düşük şut yüzdesi dikkat çekiciydi (Mehmet Yağmur 1/6, Orçun Göllü 0/4, Can Altıntığ 0/3, Lamar Butler 2/7). Bu 4 kısanın toplam üçlük performansı 3/20 yani %15. Bursadaki potalara alışık bir takımın kısalarının bu kadar önemli bir maçta böyle bir yüzde yakalaması onlar adına oldukça düşündürücü. Takım iyi savunma yapıyor ama bu sefer hücumda kilitleniyorlar. Birinden biri mutlaka eksik kalıyor.

Antalya BŞB'de ise en çok dikkat çeken isim Brian Keith Greene'di. Potaya arkası dönükken 24 saniye dolarken attığı basket ve bulduğu kritik şutlar etkileyiciydi. 7'si hücum tam 14 ribaunda yaptı Tofaş pota altında. Ribaund alamadığında bile varlığıyla bir çok pozisyonda pota altını karıştıran oldukça atletik bir oyuncu. Altar Tunçkol toplamda 11 oyuncu ile geldiği Bursa deplasmanından kritik bir galibiyet çıkarırken 4 dakika süre alan Serkan İnan dışında 8 oyunculu bir rotasyon uyguladı. Maç boyu tek uzun ve 4 kısayla rakibe ön alanda basarken etkili alan savunmaları maçı kazanmalarındaki en büyük etmendi bence. Tofaş kısaları bu baskıyı aşmada belki çok zorlanmadı ama rakip yarı alana yerleştiklerinde hücum için organize olacak yeterli süreyi bulmakta zorlandılar. Brian Greene'in yanında James Thompson'da 15 sayı ile skora katkı verirken, yıllarca tv karşısında izlediğimiz Patrick Femerling'i canlı olarak izlemekte biz Bursa seyircisi için önemli bir detaydı. Maçla ilgili önemli bir detayda Antalya BŞB bu galibiyetle tarihinde Tofaş'a karşı ilk galibiyetini elde etti. İlginçtir 2000'li yıllarda bu iki takım hiçbir resmi müsabakada karşılaşmamışlar.

Hakemler Halil Baldemir ve Altuğ Köselerli kritik pozisyonları kaçırırken, bu pozisyonları çaldıkları eyyam kokan düdüklerle kapatmaya çalıştılar. Hani dışarıdan o kadar çok belli oluyor ki insanın izlerken midesi bulanıyor böyle düdükler karşısında. Kaçırdıysan kaçırdın kardeşim o pozisyonu neden başka bir düdükle telafi etmeye çalışıyorsun.


Hiç yorum yok: