6 Aralık 2009 Pazar

Oyak Renault - Beşiktaş C.T. : 91-99 (Maç Değerlendirmesi)

Dün gece Tofaş maçından sonra bu maçında değerlendirmesini yapayım istemiştim ama sağolsun Tedaş buna izin vermedi. Tofaşın İstanbulda aldığı galibiyet haberiyle ağzımız kulaklarımızda bu maçtaki yerimizi aldık. Salon tamamen dolmasada oldukça yoğun bir ilgi vardı dün akşamki maçta. 7-8 tane Beşiktaşlı taraftarda salondaydı dün. Bu 5 sene sonra iki şehir seyircisinin yasal olarak deplasman tribünlerinde ilk kez boy göstermesi anlamını taşıyordu (Geçen seneki Bursasporluların Adana çıkarmasını saymazsak). Bu yasağın ne kadar anlamsız olduğunu da bir kez daha gördük dün gece. İki hafta sonra İnönüde Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesi yetkililer umarım dün geceki maçı dikkate alırlar.
Gelelim maça, ilk periyotta Beşiktaş beklenildiği Mire Chatman ile fazla set oyunu oynamadan 2-3 pas sonucu potaya yöneldi. Renault savunması beklediğimden kötüydü açıkçası. Chatman ve Haluk önderliğinde Beşiktaş yüksek yüzdeli bir giriş yaparken Renaultta Heytvelt 3/3 üç sayı isabeti ile Renault'un ilk periyotta maçtan kopmamasını sağladı (21-25). İkinci periyotta ise Beşiktaş yüzdeli oyununu sürdürürken Renault savunması yine beklenin altındaydı ve bu sefer şutlarda girmiyordu. Bu periyotta Beşiktaş isabetsiz şut bile bulduğunda aldıkları hücum ribaundları ile neredeyse her hücumdan sayı buldu. Bir ara fark 15 sayıya kadar çıktı. Periyodun son dakikasındaki canlanma ile Renault iki iyi savunma ve hücum oyunuyla soyunma odasına 39-51 ile girebildi. Ahmet Erdoğan'ın ilk basketini devre biterken bulması ve Ufuk Kaçar'ın 6 dakikada 4 faul alması Renault adına dikkat çekenlerdi.
Devre arasında Yücel Platin'in soyunma odasında çokda iyi şeyler söylediğini sanmıyorum ki uzunca bir süre gelmedi Renault soyunma odasından. İkinci yarıda alan savunmasıyla beraber Chatman rüzgarı biraz olsun dinerken Renaultta Olu Famutimi rüzgarı esmeye başladı. Bir ara fark 7 sayı civarına insede Haluk Yıldırım ve Cevher Özer'in ekstra oyunları Beşiktaş'ı hep bir adım önde tuttu. Son periyoda 9 sayı geride giren Renault'ta Famutimi adeta tek başına takımı maça ortak etmeye çalıştı. Lonny Baxter'a yaptığı muazzam blokta görülmeye değerdi doğrusu. Skytürk Basketbol Panorama da bu bloğun tekrarını vermelerini bekliyorum açıkçası. Yine Renault'un uyuduğu bir ilk yarı sonrası rakibini yakalamaya çalıştığı bir maçtı bizim için. Son periyotta çalınan teknik fauller, Chatman'ın üst üste 5 faulü kaçırması vs. hiç biri yeterli olmadı ve Renault Beşiktaş Cola Turka'yı yakalayamadı.
Bireysel istatistiklerde, Olu Famutimi 38 dakikada 28 sayı 7 rib 4 asist 4 top çalma 2 blokluk harika bir performans ortaya koydu. Joshua Heytvelt 40 dakikanın tamamında sahada kalırken 20 sayı 8 rib 2 blokluk bir oyun çıkardı. Biraz dinlenme fırsatı bulabilseydi eğer eminimki ribaundlarda ve hücumda çok daha iyi bir performans ortaya koyabilirdi. Ahmet Erdoğan ilk yarıda pek ortalarda görünmedi, ikinci yarı biraz kıpırdansada vasatı aşamadı. Nedim Dal 12 sayı 6 rib. ile oynarken son haftalarda Mutlu Demir'e kaptırdığı 5 numarayı geri aldı bu maçta. Wink Adams 37 dakika sahada kalarak 1/7 üç sayı isabetiyle 13 sayı 2 rib. 7 asist 3 top çalma 5 top kaybı ile oynadı. Mike Rose'a çıkan piyangodan kurtulmuştu ama bu performansla bir piyangoda ona vurursa şaşırmam açıkçası. Renaultta en büyük hayal kırıklığını ise 8 dakikada 5 faul ile oyundan çıkan ve sadece 1 ribaund yapabilen kaptan Ufuk Kaçar yarattı.
Beşiktaşta en çok göze çarpan performans 25 dakikada 23 sayı 5 rib ile oynayan Cevher Özer oldu. Haluk Yıldırım yine 28 dakikada 13 sayı 8 rib. ile kritik anlarda Cevher ile birlikte ortaya çıkan isimdi. Mire Chatman ilk yarı parlak bir maç çıkarırken ikinci devre atmaktan çok attırmayı düşündü. Son dakikalardaki kötü faul performansı az kalsın bir faciaya sebep olabilirdi onlar adına. Lonny Baxter'ında Nedim Dal ve Mutlu Demir'e kurduğu üstünlükle 7-10 isabetle kaydettiği 19 sayı 6 ribaundu da es geçmeyelim.
Beşiktaş deplasmanda olmasına rağmen iki sayıda %63, üç sayıda %44'lük bir yüzde yakaladaki ancak şapka çıkarılır bu yüzdeye. Ancak 22/38 ile kaçan 16 tane faul atışı onlar için dünün eksisiydi. Renault asist, blok, top çalmada ufak üstünlükler kursada ribaundlardaki (41-29) ve şut yüzdesindeki büyük farklar bu maçın yenilgiyle bitmesine neden olan en büyük faktörler oldu.

Hiç yorum yok: